Welkom op de webpagina’s van www.hulpnodigmet.nl, een WordPress blog waarop diverse knutselprojecten worden getoond die in de loop der jaren zijn gemaakt of nog in de maak zijn.  For English visitors (or other languages): please use Google to translate this page into your preferred language.

pd8kdv skyline sm2008
Senfor Skyline SM-2008 jeugdsentiment

Zo rond 1980 begon het allemaal met een draadloze FM microfoon, zoals die destijds in aardig wat winkels gewoon te koop was. Met het vrijgeven van de MARC 27 mHz band was het helemaal pret. Er kwam een “zendbak”, de Skyline SM-2008, die voor veel plezier zorgde (in die tijd). Overal verschenen Skylab en GPA antennes op dak en ik zat met een mini boemerang op het balcon, dus er was op enig moment geen doorkomen meer aan. Er volgden in de loop der jaren meer kanalen, meer vermogen, andere frequenties en andere antennes. Wat een tijd was dat… Op de site PTT MARC vind je alles over het CB verleden met alle ‘bakkies’ van toen, zelfs met documentatie en schema’s. Een hele leuke site!

In Vlaardingen had je Radiohuis Van der Bend aan de Westhavenkade. Er naast P.M. Quakkelstein met zijn surplus en meer. Ofwel destijds het paradijs voor de (aanstaande) zend/luisteramateurs in Vlaardingen. In deze winkels kon je werkelijk alles kopen op het gebied van elektronica. Waar kinderen nu hun zakgeld uitgeven aan smartphones, ging het zakgeld destijds naar de twee genoemde winkels, straatarm werd je ervan, alles ging op aan zelfbouwprojecten, vooral zenders.

Het “radio virus” is, met pieken en dalen, altijd bijgebleven. In 2007 is voor de grap een online cursus gevolgd voor de N-licentie waarmee het is toegestaan om op diverse frequentie’s uit te komen. Het examen was niet al te ingewikkeld en zo is een call voor het zendamateurisme behaald. Eerlijk is eerlijk, het spannende van vroeger is er af maar het is uiteraard nog steeds erg leuk om te bouwen, expirimenteren en verbindingen te maken, het liefst met zo min mogelijk vermogen zo ver als kan.