DR2B SDR
De DR2B SDR is een makkelijk te bouwen ontvanger waaraan een hoop plezier kan worden beleefd. De DR2B is ontworpen door: Tasa YU1LMDe copyright ligt bij YU1LM, hij is de ontwerper. Commercieel gebruik van het ontwerp is niet toegestaan zonder toestemming van YU1LM.
Met dank aan
Wim PD0AVV, Gerard PA3AMH, Kees PD0NAD voor uitzoekwerk en het helpen van andere zendamateurs.
Klik hier voor de onderdelenlijst in ASCII (platte tekst) formaat.
De onderdelen zijn onder andere te koop bij HAJE Electronics, maar informeer zelf even bij deze firma of dit (nog) het geval is. Let op: vraag bij de ic’s SPECIFIEK om de DIL uitvoering ! Anders wordt waarschijnlijk de smd uitvoering geleverd. Dual In Line dus.
Voor de 4 stuks 2,2 uF condensators geen reguliere elko’s gebruiken maar c’s zonder polariteit MKM. En dan met een spanning van ca 12… 16V zodat het een condensator is die op de print past en geen enorm groot exemplaar wordt geleverd.
Het bouwen van de DR2B
Hier de foto van de print, klaar om de onderdelen op te plaatsen.
- De printbaantjes zijn vrij fragiel. Boor voorzichtig de gaatjes met een 0,8 mm boortje.
- Plaats eerst de draadbruggen onder de ic voetjes. Ik had eerst de voetjes geplaatst. Omdat ik open ic voetjes gebruikt heb, kon ik achteraf de draadbruggen nog plaatsen. Als u geen open ic voetjes hebt, kan dit niet.
- Afhankelijk van de grootte van de 2,2 uF condensators, zonder deze vooraf te solderen, kijken of ze netjes naast elkaar passen Ik heb exemplaren waarbij ik de pootjes schuin moest insteken, anders pasten ze niet naast elkaar op de print.
- De 1N4148 is een licht dingetje, uiteraard veilig maar bij het expirimenteren vloog hij er al snel uit. Deze heb ik zelf later vervangen door een 1N4001.
- De uitgang van de SDR moet aangesloten worden op de STEREO ingang van de geluidskaart. Niet op de mono ingang van een microfoon aansluiting. Als de geluidskaart “onboard” dus op het moederbord van de pc niet van voldoende kwaliteit is, koop dan een 2e hands Soundblaster Audigy kaartje, bijvoorbeeld de SB0570. Deze wordt hier ook gebruikt, werkt prima en zijn doorgaans 2e hands voor minder dan 10 euro te koop. De driver voor de SB0570 is hier te downloaden.
- In het herziene schema zitten meer onderdelen waaronder 2 weerstanden van 100 Ohm die rechts naast de 74AC74 zitten. Tevens een 1 K weerstand naast de 3 weerstanden van 33 Ohm (naast de 4053). Ook zit er een derde smoorspoeltje in bij de 5 Volt uitgangspin van de 7805. Deze smoorspoel is 100 uH of mag een weerstand van 33 Ohm zijn.
De print met onderdelen maar nog zonder de ic’s zodat de draadbruggen onder en naast de voetjes zichtbaar zijn.
De print vanaf de zijkant gezien.
SDR gereed met aangesloten VFO (Si570) van Funkamateur.
De VFO frequentie wordt gedeeld door 4. In mijn geval (Si570 10 … 210 mHz) betekent dit dus een SDR ontvangstbereik van 2,5 … 52.5 mHz.
De VFO wordt bij mij gevoed met 5 Volt uit de USB poort. Via de jumper op de VFO heb ik de +5 Volt gebruikt om ook de SDR te voeden, dit gaat prima. De spanningsregelaars op de VFO en SDR zijn in deze situatie eigenlijk overbodig maar wel handig als je ze ooit op een externe spanningsbron van bijvoorbeeld 12 Volt wilt aansluiten.
Bestanden voor de Si570 hier te downloaden:
– ExtIO_Si570.dll (te plaatsen in de directory van Winradhd als dit programma wordt gebruikt)
– AVR USB Driver, USBSynth enz.
Disclaimer: geen inzicht en affiniteit m.b.t. dit soort werkjes? Dan niet aan beginnen. Je maakt de schade misschien alleen maar groter. Uitzenden zonder licentie is strafbaar. Alles wat je uitvoert is voor eigen risico.