Rockmite 40 tranceiver

Met interesse voor de CW mode, beetje aangestookt door buurman Huib PA3DSJ was een Junker sleutel op de kop getikt en werd een morse piepertje in elkaar gezet. LCOW ondersteunt daarbij in het leren van morse code.

Nu leek het leuk om ook een CW zendertje te hebben. Na zoeken op QRP Vendors kwam ik op de site van Small Wonder Labs uit in Amerika. Hier zijn diverse QRP zend/ontvangers te bestellen.

Voor ongeveer 30 euro is de Rockmite 40 te koop, inclusief verzendkosten, wordt een klein rockmite 40simpel tranceivertje geboden, de Rockmite, dat snel werd geleverd.

Ik koos voor de Rockmite 40. Er zijn modificaties te vinden op het web zoals een VXO, maar ik laat het ding even voor wat hij is, namelijk voor 1 frequentie.  Er is een lambic keyer ingebouwd waarvan de snelheid is in te stellen. Dit kan worden gebruikt in combinatie met een paddle of normale seinsleutel. Het zendertje levert circa 0,5 Watt.
Er zit 1 SMD onderdeel op. Ik had nog nooit eerder SMD onderdelen gesoldeerd maar het lukte prima met m’n  normale Weller soldeerboutje. Genoeg licht en een vergrootglas doen wonderen.

Een paar uurtjes solderen leverde het volgende resultaat op.
Het tranceivertje werkte in 1 x uitstekend. Hier in de locatie is het signaal bij een aantal rockmite 40zendamateurs prima ontvangen. Ik heb overigens de 2N2222 vervangen door de 2SC1384, die iets meer vermogen geeft en minder warm wordt. Deze werden in 1981 gebruikt als eindtor in de MARC zend/ontvangers. Bij de dump gekocht en nooit gedacht dat ik ze nog
ooit nog zou gebruiken. Zo zie je maar, altijd alles bewaren hi.

Disclaimer: geen inzicht en affiniteit m.b.t.  dit soort werkjes? Dan niet aan beginnen. Je maakt de schade misschien alleen maar groter. Uitzenden zonder licentie is strafbaar. Alles wat je uitvoert is voor eigen risico.

Schema:

Scroll naar boven