HDMI kabel repareren

Je hebt een dure lange HDMI kabel of een HDMI kabel in je muur en dan gaat de stekker stuk. En nu? De HDMI kabel repareren. Gelukkig is dit goed te doen, maar je hebt de juiste nieuwe stekker, spullen en vooral geduld nodig. Goede HDMI stekkers zijn te koop bij Conrad.nl en Allekabels.nl

Voor reparatie van de HDMI kabel is van belang om vooraf goed uit te schrijven / tekenen hoe en op welke pinnen de draden moeten komen , dus welke kleur aders op welke aansluiting van de HDMI stekker. Elke kabel kan zijn eigen kleur aderparen hebben. De op deze pagina genoemde kleuren kunnen afwijken van uw kabel. Daar dus niet op blindstaren, maar uitgaan van de aderparen van uw kabel met die kleuren.

De afscherming (mantel) van de kabel moet contact maken met de doorvoer van de HDMI stekker, dit is ter bescherming tegen magnetische velden of andere storingsbronnen. Vertin de draadjes alvorens je ze op de aansluitpinnen van de HDMI stekker soldeert, dan hoef je geen extra soldeer te gebruiken met het solderen aan de stripjes. Dat voorkomt  het gebruik van te veel soldeer en dus brugvorming cq kortsluiting. De stripjes in de HDMI stekker zijn meestal al vertind.

Controleer alles goed en verricht een kruiscontrole door met bijvoorbeeld de aangebrachte hdmi stekker een multimeter door te piepen. Dit doorpiepen moet per pin tussen de ene HDMI stekker en de andere HDMI stekker. Dus pin 1 aan de ene kant moet corresponderen met pin 1 aan de andere kant, enzovoort. Als doorpiepen niet mogelijk is vanwege kabels in de muur en de afstand een probeem vormt, probeer dan aan 1 zijde een weerstandswaarde tussen 2 pinnen te plaatsen (bijvoorbeeld 2 pinnen die elk 1 aderpaar bevatten) en meet aan de andere zijde of binnen een bepaalde marge, afhankelijk van de lengte van de kabel, deze waarde wordt gemeten.

Omdat de pinnen van de HDMI stekker erg klein zijn gebruikte ik een speld om  voorzichtig contact te maken met de pin in de HDMI stekker. Hierop maakte ik contact met de meetpen van de multimeter om vervolgens te kunnen meten of alle aders op de juiste plek zaten.

Er mag beslist geen kortsluiting zijn tussen pinnen in de stekker. De solderingen zitten erg dicht op elkaar, dus wees voorzichtig en meet goed door. Meten = Weten. Gissen = Missen!

Handigheid, inzicht, geduld en de juiste spullen zijn vereist. Als je niet bekend bent met solderen van dit soort dingen is het niet aan te raden het zelf te doen. Een verkeerde aansluiting van aders kan schade aan apparatuur tot gevolg hebben. Pas dus op.

Er zijn ook HDMI stekkers te koop waarbij niet hoeft te worden gesoldeerd. Ik heb er geen ervaring mee, maar ook hier is voorzichtigheid geboden wegens het insteken van de juiste aders in het blokje en omdat het blokje in zulke stekkers in de regel maar 1 x samengedrukt kunnen worden. Een link naar zulke stekkers: http://www.elektronicawereld.nl/categorie/kabels_stekkers_kabel_los_van_de_rol/hdmi_kabel_los/product/15120/hdmi_stekker_zonder_solderen/details

Deze pagina hielp mij bij het aanbrengen van de nieuwe stekker: http://www.blueechosolutions.com/info/hd-ez-lock/repairing-damaged-hdmi-cable/

Hieronder op de foto de hdmi stekker van Conrad, te bestellen via deze link: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/743093/.  Op deze pagina vind je kortingcodes bij Conrad.nl : https://www.conrad.nl/nl/service/bestellen/kortingscodes.html

De kabel met nieuwe stekker werkt weer uitstekend!

Disclaimer: geen inzicht en affiniteit m.b.t.  dit soort werkjes? Dan niet aan beginnen. Je maakt de schade misschien alleen maar groter. Alles wat je uitvoert is voor eigen risico.

hdmi kabel repareren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De aansluitingen

hdmi stekker repareren pin nummers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 hdmi pinout

 

hdmi stekker solderenaansluitingen hdmi kabel

Scroll naar boven