Denon PMA 720 relais

De Denon PMA 720 versterker was er 1 in zijn klasse anno 1988. Prijstechnisch gezien een topproduct en kon zich meten (nu nog overigens) met versterkers uit een veel hoger prijssegment. Wat een apparaat. Een blik binnen in de versterker zegt al genoeg. Nooit spijt van deze aankoop gehad die in combinatie met een stel Impulse 34 luidsprekers heel goed klinkt.

Denon PMA-720 versterker

Na ruim 23 jaar trouwe dienst begon zich een probleempje te vormen rondom het relais dat een vertraging richting de luidsprekers verzorgt. Bij het kiezen van een audiobron bleef het relais soms hangen. Niet echt handig, maar telkens na een paar keer schakelen pakte het relais dan wel weer. Tot kort geleden, dat ook de luidsprekerkanalen af en toe uitvielen en muziek vervormd begon te klinken.

Wat doet iemand normaal gesproken met een versterker van 25 jaar oud die dergelijke verschijnselen geeft? Weggooien in de regel. In ieder geval niet deze Denon PMA 720! Omdat ik wist waar het probleem schuilde heb ik het relais gelokaliseerd. Vaak doet een juiste contactspray wonderen. Na het openen van de kast was een dicht relais zichtbaar, wat nu. Eraf solderen en vernieuwen is ook weer zo wat, en is de vraag of een identiek relais te verkrijgen is. Kapje eraf trekken gaat ook niet heel makkelijk als het relais nog op de print zit. Hoe dan ook, er moest iets gebeuren. Toen voorzichtig een klein gaatje in de bovenkant van het relaiskapje geboord met een stofzuiger er vlakbij om boorsel op te zuigen. Als het mis zou gaan resteerde vervanging van het relais, dus links- of rechtsom wat het ’t proberen waard. Let op dat de juiste contactspray wordt gebruikt bijv. Contact 60.

Binnen in de PMA720

Na het boren van het gaatje het relaiscontact met goede contractreiniger ingesprayd. Tevens alle andere contacten, potmeters en instelpost alsmede de mini switches van de autobronnen.

Versterker aangesloten, vele malen op de audiobronschakelaars getipt en alles functioneerde weer uitstekend. Het relais “klapte” ook weer lekker. De bovenkant van het relaiskapje goed ontvet en er een stukje tape opgeplakt om  te voorkomen dat er stof in komt.

stukje tape op relais denon pma720

Let echt goed op dat als je dit ook probeert, je beslist niet doorschiet met het boortje. Anders wordt alles binnenin de relais doorboord en werkt het echt niet meer. Heel voorzichtig te werk gaan is een vereiste.

1 ding is vrijwel zeker. Deze oplossing zal niet weer heel veel jaren meegaan. Tussen nu en x jaar zal ongetwijfeld het relais echt een keer vervangen moeten worden. Voor nu schakelt en speelt de Denon PMA 720 weer als nieuw.

Update september 2014: relais begint weer te haperen. Deze truc met contactreiniger werkte hier dus 1,5 jaar. Het wordt tijd om na 27 jaar dit slijtage onderdeel te vervangen. Geen fiducie meer in oplappen nu. Op zoek naar een waardige vervanger! Zodra tijd en gevonden vervanger volgt een update hier.

Disclaimer: geen inzicht en affiniteit m.b.t.  dit soort werkjes? Dan niet aan beginnen. Je maakt de schade misschien alleen maar groter. Alles wat je uitvoert is voor eigen risico.

PMA 720 diagram – PMA 720 schema – PMA 720 schematics

pma720 schema-apma720 diagram

pma720 diagrampma720 diagram

Scroll naar boven