De DAB+ zender.

Heeft er al iemand ervaring met een DAB+ zender(tje)? Laat je reactie / ervaringen hier achter! Schema op de site vermelden? Laat het even weten via het contactformulier ivm het versturen van het bestand.

Disclaimer: geen inzicht en affiniteit m.b.t.  dit soort werkjes? Dan niet aan beginnen. Je maakt de schade misschien alleen maar groter. Uitzenden zonder licentie is strafbaar. Alles wat je uitvoert is voor eigen risico.

DAB transmitter

7 gedachten over “DAB+ zender”

 1. Eric-Jan van den Bogaard

  Een DAB+ zender lijkt mij moeilijk, is niet zo eenvoudig als een AM of FM zender, er komt ook nog eens heel wat digitale kennis bij kijken, en de nodige software ervoor.
  Ook omdat het nog in de “kinderschoenen” staat, en de kennis nog niet zo wijd verspreid is.
  De ontvangers zijn vrij prijzig, op een paar uitzonderingen na, en de duurste ontvanger is vaak nog geen eens de beste…. de portable versies “vreten” batterijen, de gevoeligheid van de ontvangst laat vaak de wensen over.
  Als je nu kijkt naar het aanbod van “content” van (de Nexerlandse) publieke en commercieele radio, dan zie je dat het aanbod via internet het grootst is.

 2. Ik heb een DAB uitzending in 128 kbits stereo gezien met een HackRF one SDR. Daar is idd de nodige kennis voor nodig en er zat fikse vertraging tussen het audiosignaal dat in wordt gestuurd en het moment dat je het op de radio hoort. Maar het werkt fantastisch.

 3. Zo moeilijk is het niet, je neemt een dvb-t modulator en mengt het signaal d.m.v een diode mixer van 600 mhz naar 200 mhz vervolgens versterk je het uitgaande signaal van 20 mw met een lineaire trap naar enkele watts en je bent in principe klaar, antenne eraan een filter ertussen en gaan,….

 4. Raymond Suykerbuyk

  waar kan ik die diode mixer van 600 mhz naar 200 mhz vinden voor die bvb t modulator?ik zou dit wel eens willen proberen.

 5. Hoi Raymond, sorry ik kan je daar niet mee helpen, een goede vriend van me heeft DAB+ werkend, echter met een HackRF One. Dus wellicht nog even verder Google’n

 6. Walther Sjikago

  Hoi, een diode mixer kan je goed zelf maken er staan op google heel veel ontwerpen Je kunt ook een edison dvbt modulator kopen en deze lineair versterken dat werkt nog veel eenvoudiger, ik gebruik een edison hd modulator single dvb-t via hdmi moduleer ik “m, de rf out gaat dan naar antenne in van een bestaande uhf antenne versterker (deze versterkers zijn lineair) en daar hoef je verders niet in te sleutelen, vervolgens zet je er een tweede antenne versterker achter op dezelde manier, de output naar je televisie toestel, daar kan je een quad antenne aan hangen, zelf gebruik ik een 5 elements richt antenne voor dab, de dab band is de oude vhf 2 televisie band (kanaal 12) de straler (gevouwen dipool) van de antenne moet je voorzien van een coax balun om “m op de gewenste frequentie te dippen en voor dvb-t gebruik ik een 22 elements fuba richt antenne op dezelfde manier alleen dan met een bgy 49 module voor de 60 cm 470 mhz deze staat wederom met een coax balun in resonantie op kanaal 21 dvbt dit werkt met 25 watt loeihard in de vrije ether.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven