Zendamateur worden via de Digitale Leeromgeving Zendamateur (DLZA).

Op de een of andere manier vind je het bezig zijn met radio’s leuk of niet. Als kind van een jaar of zes had ik al meer dan gemiddelde interesse voor radio’s en alles erom heen.  Altijd rommelen met oude radiootjes waarop meer luidsprekertjes werden aangesloten, het verdraaien ervan zodat je de politie kon horen (het riedeltje voorbij de 87,5 mHz), enz.

Toen rond 1980 het “uitzenden” begon, brak een lange periode aan van expirimenteren en bouwen van zenders. Wie heeft er als zendamateur nu, destijds niet “getest” op de 3 meter. Gelukkig was de kabel tv toen al een feit en gaven de expirimenten geen overlast op televisie. De korte golf kwam ook aan de beurt. Nadeel was dat dit doorspraak gaf op het orgel van de buren. Die hoorden dan ineens muziek uit het ding komen….  Vanaf 1990 werd  het wat rustiger met de hobby in verband met werk en gezin. Het “radio virus” is echter nooit verdwenen en in 2007 begon het weer te kriebelen. Het leek me leuk om op 2 meter, 70 centimeter en HF uit te kunnen komen.

Zendamateur worden dus. Ik begon een online cursus voor de N(ovice) licentie bij de DLZA, toen nog via Delta Inda Golf DX Group. Dit nam een aantal maanden in beslag en werd afgerond met een examen. Na succesvolle afronding volgden de papieren via Agentschap Telecom. De weg was vrij om legaal te expirimenteren en uit te zenden binnen de toegestane frequenties!

Het volgen van de online cursus is ontzettend leuk en voor een beginnend radio amateur aan te raden. Zendamateur worden is hierdoor leuk en je wordt goed ondersteund via Teamspeak. Een groep zendamateurs zet zich vrijwillig in om behulpzaam te zijn bij vragen die bij de online cursus kunnen worden gesteld. Het volgen van de online cursus kost niets. Met een beetje doorzettingsvermogen is het vrij makkelijk de N licentie te halen. Een technische opleiding is beslist niet nodig, maar het is wel makkelijker als er al wat elektronica ervaring is.

Dus neem eens een kijkje op de DLZA.  voor een ieder die geinteresseerd is in het behalen van een N of F licentie!

Scroll naar boven